تاریخ انتشار: سه شنبه 1401/11/25 - 13:19
کد خبر: 461400

نگاهی بر اقدامات بی‌منطق در توسعه صنعت؛

عدم برنامه در توسعه صنعت/ آمارهای اشتباه بورس مانع توسعه صنعت می‌شود

عدم برنامه در توسعه صنعت/ آمارهای اشتباه بورس مانع توسعه صنعت می‌شود

کمپین‌سازی؛ اقدامات بی‌منطق و آمارهای اشتباه سازمان بورس متاسفانه در نهایت مانع توسعه صنعت است. از این رو در کمیسیون تلفیق مجلس باید مراقبت کند که تحت تاثیر داده‌های تحریف شده قرار نگیرد تا توسعه صنعتی کشور، فدای رشد کوتاه‌مدت شاخص بورس نشود.

به گزارش سرویس اقتصادی «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ در سال های اخیر تاکیدات زیادی از جانب رهبر انقلاب اسلامی و کارشناسان صنعتی بر توسعه صنایع پایین‌دستی حوزه انرژی شده است. از این رو در این گزارش با تکیه بر رشته توئیت محمدطاهر رحیمی، سیاست پژوه حوزه اقتصاد سعی در بررسی توسعه صنایع پایین دستی شد که در ادامه می خوانید:

اخیرا نموداری از نرخ گاز صنایع توسط سازمان بورس منتشر شد که به ادعای کارشناسان اقتصادی حاوی آمار و ادعایی منحرف‌کننده است.

در حالی ادعای گرانی نرخ گاز صنایع طرح می شود که متوسط قیمت گاز خوراک پتروشیمی‌ها از دی‌ماه ۱۳۹۹ تا مرداد ۱۴۰۰ یعنی با گذشت ۸ ماه از سال ۲۰۲۱؛ حداکثر ۱۳.۷ سنت بوده است. قیمت گاز سوخت صنایع نیز بر مبنای ۴۰٪ گاز خوراک تعیین می‌شود؛ بنابراین در کل نرخ متوسط گاز در ایران کمتر از ۱۳ سنت است.

اعطای سوخت و خوراک ارزان و اساسا اعطای هرگونه تسهیلات و مشوق در اقتصاد که بنابه تعبیری میتواند "رانت" تلقی شود. اما برخی از این مشوق‌ها باعث خلق مزیت‌رقابتی می شود و ارزش افزوده خلق می‌کند و برخی رانت‌هایی شدیدا مخرب‌اند؛ که صنعت کشور را به ورطه خام‌فروشی و کاهش بهره‌وری سوق می دهد.

برای مثال در صنعت پتروشیمی ما اعطای این رانت ها؛ تولیدکننده را به حاشیه سود‌های نجومیِ ۳۰ تا بعضا ۶۰ و ۷۰ درصدی رسانده است؛ فلذا اساسا تمایلی برای حرکت به سمت توسعه صنایع پایین‌دستی و خلق ارزش افزوده بیشتر را ندارد.

این صنعت با وجود استهلاک بالا و عطش نوسازی و تشکیل سرمایه جدید؛ بعضا تا حدود ۹۰٪ سودش را بین سهامداران توزیع می‌کند چون اساسا با وجود "حاشیه سودهای نجومی" طراحی و داشتن برنامه ای برای توسعه معنا ندارد که مستلزم "انباشته کردن سود در صنعت"جهت توسعه تولید باشد.

البته طبق آمار سازمان بورس در سال 1399 کل صنایع ،پتروشیمی ها و معدنی ها به ترتیب58، 88 و64درصد سود را تقسیم کردند. این یعنی:"فقدان برنامه توسعه عمودی و خلق ارزش افزوده با استفاده از منابع مالی درونزا". این در صورتی است که در سایر کشورهای جهاد سود تقسیمی کمترین سهم را در مصارف دراد. برای مثال در کشور استرالیا سودتقسیمی کمترین سهم در مصارف و منابع درونزا بیشترین سهم در منابع شرکتی را دارد.

نتیجه این حمایت‌های بی‌هدف و کور می شود صنعتی مثل پتروشیمی ما که محصول‌ش را به ازای هر تن ۳۰۰ الی ۴۰۰ دلار صادر می کند اما مجبور می شویم همان محصول با ارزش افزوده بیشتر را با نرخ ۱۵۰۰ دلار در هر تن وارد کنیم.

کمپین‌سازی؛ اقدامات بی‌منطق و آمارهای اشتباه سازمان بورس متاسفانه در نهایت مانع توسعه صنعت است. از این رو در کمیسیون تلفیق مجلس باید مراقبت کند که تحت تاثیر داده‌های تحریف شده قرار نگیرد تا توسعه صنعتی کشور، فدای رشد کوتاه‌مدت شاخص بورس نشود.

گزارش از هادی هدایت زاده

مرتبط ها
نظرات
حداکثر تعداد کاراکتر نظر 200 ميياشد
نظراتی که حاوی توهین یا افترا به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران باشد و یا با قوانین جمهوری اسلامی ایران و آموزه‌های دینی مغایرت داشته باشد منتشر نخواهد شد - لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید
معرفی کسب و کارها
مهلت ثبت‌نام آزمون اختصاصی پذیرش دانشجو معلم سال ۱۴۰۵ تمدید شد
اثرگذاری زنان در سیاست پدیده‌ای نوین در تاریخ معاصر است
بازرسان آژانس در ایران حضور دائمی ندارند
بهترین عکس‌های هوایی‌ سال ۲۰۲۵
صدور هشدار نارنجی هواشناسی تهران
واکنش «دنیس» به حضور در تیم ملی فوتبال ایران
پذیرش دانشجوی مشترک توسط دانشگاه های ملی مهارت و شهید رجایی
مجلس به موضوع افزایش تعرفه خدمات گمرکی ورود خواهد کرد
رتبه بیستم دنیا همچنان در اختیار تیم ملی ایران
معاون آموزش ابتدایی در فهرست پژوهشگران پراستناد جهان اسلام
لگوی هوشمندسازی کلاس‌های درس به تأیید رئیس‌جمهور رسید
به نوبت‌بندی آب نخواهیم رسید
نصب توربین باد در دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف
نظر رنجبر در مورد حذف آزمون جامع
از ضرورت توجه به بازار ارز تا تذکر به برخی مسئولین بانک مرکزی
ابلاغ اجرای دور جدید عملیات روانی رژیم اسرائیل درباره حمله به ایران
اعزام ۵۲ نفر از مدیران و معلمان به کشور چین با هدف توانمندسازی حرفه‌ای
چهار بازی تیم ملی فوتبال ایران قطعی شد
تصویر زن در مطبوعات دهه شصت
میانگین بارش‌های کل کشور تا نیمه بهمن به وضعیت نرمال می‌رسد
ثبت‌نام بیش از یک میلیون نفر در سامانه اشتغال بهزیستی
نظرسنجی
بنظر شما باتوجه به حوادث اخیر و شکست سنگین از ایران، چقدر احتمال فروپاشی رژیم صهیونیستی وجود دارد؟





مشاهده نتایج
go to top